Nieuws


'Kalverstraat geteisterd door achterstallig onderhoud'

Door RICHARD VAN DE CROMMERT

AMSTERDAM - Het is de bekendste winkelstraat van het land met de hoogste prijzen per vierkante meter, maar de Kalverstraat in Amsterdam ligt er qua bestrating bekaaid bij. Jaren is er geen onderhoud gepleegd. Al meer dan tien jaar geleden lieten de ondernemers weten dat het zo niet langer kan, maar tot nu toe krijgen ze nul op het rekest.

De populariteit en de aantrekkingskracht van de Kalverstraat worden bedreigd, zo vindt Frans Bosch, voorzitter van de Biz in de winkelstraat.
 RICHARD MOUW

Niemand lijkt verantwoordelijkheid te nemen voor het achterstallig onderhoud. De populariteit en de aantrekkingskracht worden bedreigd, zo vinden de ondernemers. Vorige maand werd de zoveelste brandbrief aan de gemeente gestuurd, maar antwoord daarop hebben de ondernemers nog niet.
Zo nu en dan zijn er natuurlijk wel kleine, noodzakelijke opbrekingen op de Kalverstraat als het op onderhoud aankomt, maar dat zijn kleine stukjes van de weg. Omdat bij de laatste herinrichting gebruikte stenen inmiddels niet meer op voorraad zijn, worden opengebroken stukken straat gevuld met andere stenen. Het gevolg daarvan is dat de straat veranderd is in een lappendeken. Frans Bosch, die voorzitter is van de Biz van pandeigenaren in de populaire straat vindt dat het ondertussen vijf over twaalf is. Er moet ingegrepen worden.

Wanneer werd de straat voor het laatst vernieuwd?
Ongeveer 23 jaar geleden is de Kalverstraat voor het laatst opgeknapt. En de Heiligeweg 25 jaar geleden. Dat is best wel lang geleden als je weet dat er veel passanten doorheen gaan, gemiddeld ruim 400.000 mensen per week, maar er is ook laad- en losverkeer elke dag.

Waarom wordt de straat vergeten?
Het is een straat waar weinig of geen mensen wonen, dus in politiek opzicht is het geen interessante straat, maar het is wel de belangrijkste winkelstraat en een visitekaartje van de stad. Maar dat laatste wordt het steeds minder. In de directe omgeving, zoals het Rokin, Nes en Nieuwezijds Voorburgwal worden wel alles opgeknapt en vernieuwd. Als je dan de laatste weken leest, dat de gemeente het onderhoud aan de openbare ruimte wil versoberen, dan vrezen we helemaal lang te moeten wachten. Dat willen we niet. Want vergeet niet, als vernieuwing van de straat op de agenda komt, ben je weer een paar jaar verder voordat het gerealiseerd kan zijn. Dat kost veel tijd aan organisatie.

Gaat het niet gewoon om geld?
Dat wordt eigenlijk gezegd als je soberder onderhoud wil plegen. Al het geld moet naar herstel van de kades en de bruggen. Maar tegelijkertijd wordt per 1 januari in Amsterdam de reclamebelasting weer ingevoerd, terwijl er vier jaar geleden goede redenen waren om daarmee te stoppen. Ons lijkt het logisch dat het geld wat de gemeente daarmee ophaalt, ten goede komt aan de openbare ruimte, zodat ondernemers, die de nieuwe belasting betalen, daar wat aan hebben.

Spreken jullie wel de juiste mensen bij de gemeente?
Het vervelende bij een stadsbestuur is dat het om de zoveel jaar wisselt. Dat maakt het lastiger om problemen aan te pakken. Dan heb je een paar jaar goed contact met een bestuurder, dan wordt die niet veel later opgevolgd. Het zijn allemaal enthousiaste mensen, hoor. Maar steeds beginnen we opnieuw. En steeds is iedereen het erover eens dat er iets moet gebeuren.

Winkeliers vinden onderhoud toch vervelend?
Onderhoud vinden we inderdaad nooit fijn. Dat geeft veel rompslomp en kost eigenlijk altijd omzet. Het liefst stellen we dat uit. Dat doe ik zelf ook. Maar als goede pand- of huiseigenaar moet je om de zoveel tijd je pand laten schilderen, want het draagt bij aan een betere leefomgeving. Dus ja, onderhoud is vervelend, maar wij weten ook dat het moet gebeuren en dat het de straat ten goede komt. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat.

Hoe ziet de ideale Kalverstraat eruit?
Dat moet een straat zijn die allure heeft.

Allure? Die smalle Kalverstraat?
Er staan mooie panden. De eigenaren daarvan hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd zodat dat er nu goed uit ziet, maar de infrastructuur blijft enorm achter. Dat geldt niet alleen voor de bestrating, maar ook voor de verlichting. Die is niet eenduidig. Het is een ratjetoe. Er zit geen wauw-effect in. Terwijl je juist met licht veel kunt bereiken. Met licht kun je bovendien de veiligheid verbeteren. En wijzelf, als ondernemers van de Kalverstraat willen daar nog een schepje bovenop doen als de gemeente de bestrating aanpakt. Dan hebben wij budget om er nog wat bovenop te leggen en bijvoorbeeld met een mooiere straatsteen te komen dan de gemeente kan financieren. Dus er is zeker allure aan te geven.
Ook de winkeliers doen mee met de allure-slag. Denk aan de winkels die hier gevestigd zijn, waaronder veel internationale ketens. Die spreken zeer tot de verbeelding. Speelgoedfabrikant Lego opent nog deze maand een winkel. En Rituals gaat een wellness-centrum openen. Ook met die nieuwe zaken onderscheiden we ons ten opzichte van de winkellocaties die ons land kent.

De verlichting zien jullie dus ook als belangrijk aspect?
Tegenwoordig blijven veel winkels tot een uur of acht open. Vanuit dat opzicht is ook belangrijk dat je je verlichting op orde hebt. Dat is in de omliggende straten ook gebeurd. De Nieuwendijk heeft een eenduidige verlichting. We willen ook de stegen tussen Rokin en Kalverstraat aantrekkelijk maken. Samen met Philips en de gemeente hebben we daar proefgedraaid. Iedereen was enthousiast. Maar welstand heeft besloten dat de verlichting niet opgehangen mag worden. Maar we moeten in die stegen wel wat doen. Door het metrostation op het Rokin krijg je andere aanlooproutes naar de Kalverstraat. Daar moet iedereen veilig kunnen lopen. Goede verlichting hoort daarbij.
Op zich is de Kalverstraat trouwens geen onveilige straat. Maar een aantal camera’s mogen er van ons wel worden opgehangen. Maar dat is lastig, want dan loop je tegen privacywetgeving aan die ik in dit kader niet helemaal begrijp.

En dan die recente plunderingen in de stad, zoals vorige week bij JD Sports in Zuidoost en bij Lacoste op het Rokin. Daar is niet heel makkelijk iets tegen te doen. Misschien zelf beveiligers bij de deur neerzetten. Je kunt ook de deuren van alle winkels dicht doen, en dat je op de deur moet kloppen voor je naar binnen kunt. Maar dat willen we natuurlijk niet. In zo’n maatschappij willen we niet leven. Iedereen zal snappen dat je die kant niet op moet. Winkeliers willen juist uitnodigend zijn.