Nieuws

'Discussie rondom de veiligheid winkelstraten'

20-08-2017

Zie hier een overzicht van nieuwsartikelen: Winkeliers Kalverstraat willen maatregelen tegen terreurdreiging www.rtlnieuws.nl

Grote steden lopen niet warm voor relatief simpele verkeersmaatregelen om aanslagen te voorkomen. Deskundigen pleiten ervoor die wel te nemen. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan weigert tot ongenoegen van winkeliers rampalen neer te zetten aan het begin en einde van de Kalverstraat.

Bekijk het volledige artikel op www.telegraaf.nl

Amsterdam: geen extra maatregelen: parool.nl

Dit is de brief van Burgermeester van der Laan naar aanleiding van een brief van dhr. Bosch van de winkeliersvereniging Kalverstraat. Klik hier

'Zet paaltjes in Kalverstraat om aanslag te voorkomen'

07-06-2017

Ondernemers in de Kalverstraat willen dat er paaltjes worden neergezet aan het begin en eind van de winkelstraat. Dit moet het terroristen moeilijker maken een aanslag te plegen met een auto of vrachtwagen.

De ondernemersvereniging heeft een verzoek ingediend bij de gemeenteraad. Ze willen de extra veiligheidsmaatregelen omdat er in andere Europese steden al terroristen op mensenmassa's inreden. Bovendien is het erg druk in de Kalverstraat en kunnen mensen geen kant op bij een dergelijke terreuraanslag.

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten eerst de ondernemers te willen antwoorden voordat er een inhoudelijke reactie komt. Wel wijst hij erop dat er sinds 2013 al een heel pakket aan zichtbare en onzichtbare maatregelen van kracht is in de stad. 'Over de exacte aard en omvang van veiligheidsmaatregelen doen wij nooit uitspraken. Op dit moment is er geen concrete dreiging bekend.'

'Paaltjes moeten Kalverstraat veiliger maken'

07-06-2017

Door de Kalverstraat met automatische verkeerspalen ontoegankelijk te maken voor voertuigen, wordt de veiligheid van het winkelend publiek in de drukste voetgangersstraat van Nederland vergroot.

Dat denken de winkeliers en pandeigenaren van de Kalverstraat, die daartoe samen een verzoek hebben ingediend bij de gemeente. Veel van de recente aanslagen in Europa worden uitgevoerd door met een auto of vrachtwagen in te rijden op voetgangers.

Veilig
Op de London Bridge was het zelfs twee keer raak, maar ook in Berlijn en Nice vielen tientallen doden door deze tactiek. "Door de aanslagen in de bekendste winkelstraten van Europa wordt ons steeds vaker de vraag gesteld of de Kalverstraat nog wel veilig is," verklaren de winkeliers hun zorg.

Door paaltjes die omhoog en omlaag kunnen, te plaatsen aan de twee ingangen van de Kalverstraat bij de Dam en de Munt, wordt de veiligheid vergroot maar kunnen de winkels ook nog bevoorraad worden. Ook krijgt het winkelend publiek een veiliger gevoel door de palen, bepleiten de ondernemers.

"We volgen alle ontwikkelingen op de voet, ook in het buitenland" - Woordvoerder gemeente

Zichtbaar en onzichtbaar
De gemeente buigt zich over een inhoudelijke reactie op de brief van de ondernemers, maar laat in z'n algemeenheid weten dat er nooit uitspraken worden gedaan over veiligheidsmaatregelen.

"Sinds 2013 zijn allerlei zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. En we volgen alle ontwikkelingen op de voet, ook in het buitenland. Daarbij staat de gemeente in nauw contact met de NCTV en de Amsterdamse politie en het OM," aldus een woordvoerder van het stadsbestuur. "Recente aanslagen in het buitenland passen in het huidige dreigingsbeeld en benadrukken de realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben."